Sabtu, 31 Oktober 2009

Memburu Pengkhianat Dalam PKR

Semenjak tahun 1999, sudah tiga pilihan raya umum (PRU) dilalui. Selepas PRU 12 sahaja, lapan pilihan raya kecil ditempuhi. Gabungan parti-parti pembangkang, daripada asalnya Barisan Alternatif (BA) kini bertukar kepada Pakatan Rakyat (PR). Manakala, parti yang menjadi tulang belakang persefahaman dalam gabungan ini, Parti Keadilan Nasional pula, sebelum didaftarkan sebagai sebuah pertubuhan politik, terlebih dahulu sebuah NGO dengan nama ADIL ditubuhkan. Beberapa tahun selepas PRU 10, parti tersebut telah bergabung Parti Sosialis Rakyat Malaysia dengan menggunakan nama baru seperti yang ada sekarang iaitu Parti Keadilan Rakyat.

Senario politik yang kita ada hari ini, semuanya berpaksi daripada pemecatan Dato’ Sri Anwar Ibrahim daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri. Bermula dari situlah, pementasan politik negara begitu cepat berubah dari satu plot ke satu plot. Kejadian tersebut telah menjadi pemangkin kebangkitan gelombang rakyat atau lebih tepat kalau saya katakan gelombang kebangkitan pembangkang dan akhirnya membawa persefahaman pembangkang untuk berdepan dengan BN satu lawan satu dalam pilihan raya.

Akhirnya, selepas PRK Bagan Pinang baru-baru ini, PR akan didaftarkan sebagai sebuah pertubuhan politik. Buat masa ini, sekurang-kurangnya ia bakal dianggotai oleh tiga parti utama sebagai parti komponen di dalam PR iaitu PAS, DAP dan PKR. Antara ketiga-tiga parti ini, PKR lah yang termuda sekali.

Saya masih ingat, Datin Sri Wan Azizah pada awalnya telah mendaftarkan sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang dinamakan ADIL. Namun setelah perbincangan lebih mendalam dengan penasihat-penasihat beliau, akhirnya sebuah parti politik yang dinamakan Parti Keadilan Nasional ditubuhkan. Terdapat beberapa pandangan pemerhati yang proDato Sri Anwar pada ketika itu kurang bersetuju dengan langkah itu. Mereka berpendapat, perjuangan melalui medan politik hanya memberi ruang untuk dibelasah pihak lawan. Pandangan mereka lagi, melalui NGO akan lebih mudah mendapat sokongan dari mana-mana tanpa mengira idealogi politik.

Mahu tidak mahu akhirnya Datin Sri Wan Azizah terjun juga ke dalam dunia politik yang penuh bergelora. Saya juga masih ingat, setiap kali Datin Sri Wan Azizah memberikan ucapan di atas pentas politik pada masa itu, sifat keibuan beliau lebih terserlah daripada sifat sebagai seorang ahli politik.

Pada ketika itu, keluarlah kenyataan-kenyataan sinis dari pemimpin-pemimpin Umno di dada-dada akhbar, khususnya Dato Sri Dr Mahathir. Ramalan mereka, parti yang baru tidak sampai setahun jagung itu turut akan terkubur seperti mana nasib Parti Semangat 46. Tetapi fakta yang ada menunjukan perbezaan yang ketara antara kedua-dua parti tersebut. Hakikatnya Parti Semangat 46 adalah salinan yang saling tidak tumpah kepada Umno sendiri. Ahli-ahli dan pemimpin Semangat 46 adalah 100% Umno. Walaupun namanya Semangat 46, mereka tetap Umno. Apa yang ada di dalam Umno, sama sahaja dengan apa yang ada dalam Semangat 46. Masing-masing menegaskan bahawa akulah mendukung semangat Umno lama.

Semenjak PKR ditubuhkan, parti itu terus cepat berkembang. Secara rambang, boleh dikatakan pada awalnya, yang menganggotai parti tersebut terdiri dari bekas ahli-ahli Umno, aktivis-aktivis sosial (NGO), ahli-ahli profesional, dan golongan biasa yang mendiami kawasan bandar. Selain bekas ahli-ahli Umno, yang lain-lain kebanyakan terdiri dari mereka yang tidak pernah menganggotai mana-mana parti. Hanya selepas pemecatan Dato Sri Anwar barulah timbul kesedaran politik dikalangan mereka.

Berbanding dengan Umno yang sudah sampai ke tahap statik dan tepu, PKR masih pada peringkat pembesaran atau perkembangan organisasi. Pada peringkat pembesaran organisasi inilah masanya untuk mencorakan bagaimana PKR harus dilihat rakyat. Pada masa inilah ia harus dibentuk menerusi kepemimpinan pemimpinnya dan pengikut-pengikutnya. Seperti membesarkan anak yang sedang remaja, pada peringkat ini juga, adalah waktu-waktu yang mencabar. Bukan jumlah kemenangan kerusi di parlimen atau DUN sahaja yang menjadi ukuran. Tetapi yang lebih penting ialah bagaimana untuk memastikan tiada anasir-anasir musuh menyelinap masuk ke dalam parti. Peristiwa dua Adun PKR di Perak yang asalnya Umno dan akhirnya berpaling tadah harus dijadikan iktibar.

Lazimnya, di dalam mana-mana organisasi yang sedang berkembang, sesiapa pun mudah mendapat kedudukan. Dalam PKR, jika hari ini anda mendaftarkan nama di sebuah ranting baru dan menunjukan komitmen terhadap parti. Anda tidak perlu bermodalkan wang ringgit, cukup dengan menunjukan muka setiap kali mesyuarat, hadir setiap kali aktiviti diadakan, ringan tulang dan ada pula ketokohan serta pandai bercakap. Dalam jangka masa setahun sekurang-kurangnya anda telah terpilih sebagai AJK ranting. Jika anda teruskan usaha lagi, anda akan terus meningkat naik. Bagusnya dalam PKR ini, anda tidak perlu menjadi seorang kontraktor atau saudagar besar untuk mendapat kedudukan. Parti ini tidak dilihat elit kepada golongan tertentu sahaja. Ia mudah didekati. Jika kena caranya, seorang kerani biasa pun boleh mendapat kedudukan yang baik di dalam PKR. Tetapi bagaimana jikalau anda sebenarnya adalah pembawa agenda pihak musuh yang berjaya menyelinap masuk? Keadaan ini tentunya membahayakan parti.

Dalam kenyataan Dato Sri Anwar Ibrahim tidak berapa lama dahulu, beliau turut akui beberapa kesilapan dalam memilih calon-calon ketika PRU 12 lalu. Kesannya yang kita dapat lihat, adun berpaling tadah, bermasaalah, meletakkan jawatan dan bermacam kerenah lain. Walaupun begitu, saya melihat, adun yang meletak jawatan adalah mereka yang lebih gentlement serta bertanggungjawab terhadap parti. Kenyataan Dato Sri Anwar tersebut cukup membayangkan betapa perlunya pemimpin-pemimpin parti memikirkan bagaimana untuk memperhalusi pemilihan kriteria yang ada untuk memilih pemimpin atau calon-calon pilihan raya yang akan datang. Atau mungkinkah perlu mewujudkan mekanisme-mekanisme tertentu bagi memperketatkan saringan. Tentunya pemimpin-pemimpin PKR lebih arif apa yang perlu dibuat.

Seperti yang telah saya nyatakan awal tadi, keadaan Umno telah sampai ke peringkat tepu. Keadaan ini menyebabkan agak sukar untuk unsur-unsur luar menyelinap masuk ke dalam Umno. Mungkin mudah untuk menjadi sebagai ahli biasa dengan hanya mengisi borang pendaftaran. Tetapi untuk memanjat hariki lebih tinggi, terlalu ramai yang perlu dicantas. Hatta bekas ketua Angkatan Pemuda PKR, saudara Ezam seorang yang dilihat mempunyai ketokohan dan sememangnya mempunyai nama dalam arena politik, hingga ke hari ini sekadar ahli biasa di dalam Umno. Cuma yang istimewanya dia menyerahkan borang mendaftar keahlian terus ke tangan presiden Umno ketika itu.

Mungkin lain ceritanya kalau anda seorang kontraktor besar! Walaupun tetap sukar, tetapi tidaklah sesukar bagi seorang kerani. Memang umum tahu, Umno dan duit (projek) tidak dapat dipisahkan. Kalau hendak belanja rakan politik minum pun, sekurang-kurangnya pun mesti di tempat yang ada class yang harga secawan kopinya sahaja hampir mencecah RM10. Walaupun anda mempunyai ketokohan tetapi kalau setakat kerja kerani, lupakanlah. Paling tinggi pun, setakat AJK cawangan. Itupun di kawasan luar bandar. Kalau di bandar-bandar besar, AJK cawangan pun belum tentu dapat. AJK cawangan di bandar lebih besar kedudukan atau nilainya berbanding AJK cawangan di kampung-kampung pendalaman sana. PKR harus mengambil ikhtibar dari Umno yang hampir tumbang angkara tersirna dengan wang, projek dan kedudukan.

PKR harus melihat bagaimana PAS mengembangkan organisasinya sebagai model terbaik. Walaupun PAS adalah sebuah parti yang telah lama ditubuhkan, tetapi belum sampai ke tahap tepu. Organisasinya masih terus berkembang hingga sekarang. Sebelum PRU 10 pada tahun 1999, perkembangan organisasi PAS lebih perlahan berbanding sekarang tetapi agak dinamik. PAS juga tidak lagi dilihat sebuah parti yang konservatif. Semenjak PRU 12 lalu, seperti juga PKR, semakin banyak cawangan-cawangan baru PAS dibuka di seluruh negara. Sungguhpun begitu, dalam proses pembesaran organisasi PAS, parti ini sukar ditembusi anasir-anasir luar yang membawa agenda musuh. Kalaulah ada ahli atau pemimpin PAS sebagai pembawa agenda pihak lawan, ianya lebih mudah dikenal pasti kerana akan tampak ‘janggal’ atau ‘lain dari yang lain’. Untuk ‘menyamar’ dalam PAS memang payah.

Salah satu sebab ialah proses tarbiyah yang berterusan dijalankan di dalam PAS. Walaupun pembesaran organisasinya agak perlahan, tetapi PAS berjaya melahirkan pemimpin yang berkualiti dan kuat pegangan prinsip perjuangannya (walaupun tidak semua – setandan pisang, pasti ada sebiji dua yang busuk!). Sebab itulah semasa kekecohan adun PR berpaling tadah, pemimpin PAS pernah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka tidak meragui kesetiaan adun-adun mahupun ahli parlimen mereka. Sememangnya amat jarang kita dengar pemimpin PAS yang berpaling tadah. Mereka membuktikan kekuatan prinsip (iman) mampu mengalahkan nafsu wang dan kedudukan.

Jesteru itu, dalam keghairahan PKR membesarkan organisinya, tidak dapat tidak, haruslah mengenal pasti siapakah orang di kiri dan kanannya? Bagaimana kejituan pegangannya terhadap prinsip perjuangan parti? Bagaimana pula moralnya? Di manakah dia sebelum ini?

PKR tidak lagi boleh hanya bergantung harap kepada ketokohan, kebijaksanaan dan populariti seorang dua pemimpin sahaja. Pemimpin pelapis haruslah disediakan.

Tiada ulasan:

Paparan Halaman