Rabu, 9 November 2011

Pihak guna nama Anwar, Azmin dibidas

PETALING JAYA: Pihak yang menggunakan nama pemimpin tertinggi Parti Keadilan Rakyat (PKR) supaya dipilih sebagai calon dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) dibidas.

Menurut seorang aktivis politik yang dianggap sebagai orang lama dalam PKR, kegiatan menggunakan nama pemimpin tertentu untuk mendapatkan kedudukan boleh memberi kesan ke atas prestasi parti itu dalam pilihan raya nanti.

"Mereka ni bila bercakap dengan ahli peringkat cabang, balik-balik kaitkan nama Datuk Seri Anwar, Azmin dan nama pemimpin lain di pusat sebab nak tunjukkan kononnya dia rapat dengan pemimpin tinggi peringkat pusat.

"Walhal, rata-rata ahli akar umbi tak kenal pun mereka sebab sebelum ni tak ada pun nak datang sini, tetapi bila dah dekat nak pilihan raya barulah nampak muka.

"Kami di peringkat cabang sebenarnya meluat tengok perangai orang macam ni," kata beliau kepada FMT.

"Kalau orang yang lima tahun sekali turun ke bawah ini dijadikan calon, saya percaya prestasi parti akan terjejas dalam pilihan raya nanti berbanding calon dari cabang itu sendiri yang dah masak dengan orang-orang di bawah.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Ijam di kalangan aktivis politik Dun Behrang, Perak turut memberitahu perebutan kerusi calon bagi dun dan parlimen di kawasan itu turut melibatkan persaingan lebih dari tiga penjuru termasuk seorang wanita di peringkat cabang.

"Bukan seorang, dua tetapi lebih, termasuk seorang ahli wanita yang semakin bergiat kempen supaya dicalonkan untuk kerusi parlimen.

"Ada seorang tu pulak, bekas editor sebuah akhbar, datang sini siap dengan makwe dia.

"Bila bercakap, nama Anwar, Azmin memang tak lekang dari bibir sebab nak tunjuk kononnya dia ada pengaruh dengan orang-orang di pusat.

Tiada keyakinan diri

Beliau turut menganggap individu-individu yang menggunakan nama-nama pemimpin peringkat pusat sebagai tiada mempunyai keyakinan diri.

"Biasanya orang macam ini tidak ada keyakinan diri atau biasanya orang anggap dia tiada apa-apa pun.

"Berpengaruh dengan orang bawahan, jauhlah sekali sebab itulah  sampai terpaksa berpaut kepada pengaruh orang-orang tertentu yang ada nama untuk dia bergayut.

"Itu pun kalau betul dia ada pengaruh di peringkat pusat, belum tentu lagi dia berpengaruh di peringkat akar umbi di sini.

"Sebab yang akan bertungkus lumus bekerja dalam  jentera pilihan raya nanti bukannya pemimpin di atas tu, tetapi kami ahli-ahli akar umbi inilah yang akan berkerja keras.

"Yang akan membuang undi pun juga masyarakat akar umbi inilah nanti, bukannya dua tiga kerat pemimpin di atas tu," ujar beliau lagi.

Kesal dengan kenyataan AMK Terengganu

Ijam turut melahirkan rasa kesal dengan kenyataan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu yang menganggap Pas Terengganu belum bersedia untuk menggantikan Barisan Nasional di negeri itu.

"Saya nak tanya AMK Terengganu, masa Pakatan menang di Selangor, adakah PKR sudah cukup bersedia nak mentadbir Selangor?

"Tapi Alhamdullilah, walaupun tak bersedia masa tu, tetapi dengan adanya permuafakatan rakan-rakan dari Pas dan DAP, PR Selangor dapat juga mentadbir, walaupun ada beberapa kelemahan yang boleh dibaiki.

"Adakah AMK Terengganu fikir, PKR dapat menerajui kerajaan Selangor kalau tidak dibantu dengan kerusi-kerusi Dun yang dimenangi PAS?

"Jadi, bila bercakap tu, ingat-ingatlah dalam PR ni bukan ada PKR sahaja tetapi kita ada rakan-rakan dari parti lain juga samada Pas atau pun DAP, bila sampai masa mereka juga yang bekerja dengan kita nanti," ujar beliau lagi. 

Tiada ulasan:

Paparan Halaman