Selasa, 20 Disember 2011

Sharizat guna pinjaman NFC biayai perniagaan keluarga di Singapura

Adakah selepas ini pihak polis dan SPRM akan mengeluarkan kenyataan bahawa dari hasil siasatan mereka mendapati urusniaga yang dibuat ini adalah bersih, tiada salah guna kuasa, perbuatan rasuah dan lain-lain dalam isu ini? 
- Beduk Canang
_____________________________________________________________________
Kondominium One Menerung di Bangsar
Dipetik dari kenyataan akhbar oleh  Mohd Rafizi Ramli, Pengarah Strategi Keadilan, YB Saifuddin Nasution Ismail, Setiausaha Agung Keadilan dan YB Zuraida Kamaruddin, Ketua Wanita Keadilan:

Lebih teruk lagi, wang dari syarikat-syarikat seperti NMLC dan RFC kemudiannya disalurkan pula ke syarikat-syarikat milik keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil di Singapura iaitu Meatworks (Singapore) Pte Ltd dan Global Biofuture Pte Ltd yang menjalankan operasi perniagaan yang tidak ada kena mengena dengan tujuan bantuan dana kerajaan berjumlah RM250 juta kepada NFC.

Meatworks (Singapore) Pte Ltd dilaporkan menjalankan perniagaan restoran mewah di Singapura, sementara Global Biofuture Pte Ltd pula menjalankan perniagaan perdagangan minyak dan ternakan.

Pada hari ini, KEADILAN boleh mendedahkan satu komunikasi (dalam bentuk email) di antara Saudara Wan Shahinur Izran dengan Saudari Donna Yong yang menguruskan perniagaan restoran di Singapura bagi pihak keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil (sila rujuk dokumen email yang disertakan bersama).

Email ini membincangkan pemindahan wang yang diperlukan untuk membiayai perniagaan restoran mewah di Singapura. Bagi tempoh 3 bulan di antara Oktober 2010 dan Disember 2010, keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil dianggarkan memindahkan sejumlah S$530,000; bersamaan RM1.3 juta dari dana milik kerajaan untuk membiayai perniagaan peribadi di Singapura. 

Jika ini berlaku sepanjang tahun 2010 dan 2011, kemungkinan jumlah wang yang telah dilarikan mencecah RM10 juta hanya untuk satu perniagaan di Singapura.

Tiada ulasan:

Paparan Halaman